Zadnjič sem na enem izmed forumov brala mnenja, kako so ljudje zadovoljni s kuponskimi nakupi. Razvila se je debata, ko nekdo udari z mnenjem, da ona pa ne koristi kupone, ker ni zastonjkar. Ker bi jo bilo sram.

In začnem razmišljati, kaj se dogaja v njenem čustvenem svetu. Če se navežem na zapis o mestih na našem zemljevidu, bi lahko rekla, da na njenem zemljevidu obstaja veliko mesto z imenom BITI REVEN. In biti reven v njenem svetu pomeni, da si manjvreden od ostalih ljudi. Zato se kuponskih nakupov ne poslužuje in njeno mesto lepo spi in ji ne dela težav. Imenovano mesto je vezano tudi na mesto, ki se imenuje SRAM. Sama je napisala, da bi jo bilo sram. Sram je zelo močno čustvo, ki ga občutimo tudi kot občutek manjvrednosti.

Manjvrednost je edini občutek, proti kateremu se sami ne moremo boriti. Dobesedno nas ohromi, vsa dejanja, rezultati, dobra dela, pravilno razmišljanje in delovanje, študijski, poslovni uspehi postanejo manjvredni ali ničvredni. Občutek manjvrednosti je tako močan, ker zaradi tega občutka začnemo prezirati sebe. Ker ni zunanjih dejavnikov, ker sta v nas »dve osebi« ena, ki prezira in druga, ki je prezira vredna, se bije notranji boj, kjer ni pravega zmagovalca, še manj pa lahko pride do t. i. Win-win zaključka. Pri žalosti, jezi, zavisti, strahu... je dejavnik zunaj nas, v okolici in se proti njemu lahko borimo, proti manjvrednosti, samopreziru, pa se borimo proti samemu sebi.
S poznavanjem lastnih čustev naredimo korak naprej. Spoznavamo naš lasten zemljevid, začenjamo razumeti sami sebe in če se nam kdaj ustavi, lahko poiščemo pomoč. Ker vsaj približno vemo, zakaj gre.

dodaj komentar

če želiš komentirati, se prijavi ali včlani

priporoči

Vpiši email prijatelja kateremu želiš priporočiti fotografijo. Sporočilo ni obvezno.
prejemnik*
tvoje ime
tvoj email
sporočilo
 
napaka v polju

forum kode

tekstovna povezava na fotografijo


slikovna povezava na fotografijo

© Popcom d.o.o. Vse pravice pridržane.

prijava


napaka v polju