London Eye je 135 metrov visoko razgledno kolo, ki se nahaja na bregu reke Temze v Londonu. Uradno so ga odprli 31. decembra 1999, toda zaradi tehničnih težav, je začel obratovati 9. marca 2000. Nekateri pravijo, da je London Eye za London to, kar je Eifflov stolp za Pariz.
Trenutno je najvišje v Evropi, hkrati pa tudi najbolj popularna plačljiva turistična atrakcija v Veliki Britaniji, ki jo letno obišče 3,5 milijona ljudi. Jekleni del tehta 1700 ton. Ob odprtju je kolo veljalo za največje na svetu, toda trenutno vodilno mesto zavzema Singapore Flyer (2008) z višino 165 metrov. Britanci pa se še vedno tolažijo s tem, da je London Eye največje razgledno kolo s konstrukcijo konzolnega tipa. Do 5. junija 2008 naj bi London Eye obiskalo že 30 milijonov ljudi.
Kolo je sestavljeno iz 32-ih zaprtih in s klimo opremljenih jajčno oblikovanih kapsul oz. kabin, ki so pritrjene na zunanji obod razglednega kolesa. 10 ton težka kabina lahko sprejme do 25 ljudi, ki se lahko po njej prosto sprehajajo. Premikajo se 26 cm na sekundo, kar pomeni, da za en obrat porabi približno 30 minut. Vrtenje je dovolj počasno, tako da se kolo v večini primerov ne rabi ustaviti.

dodaj komentar

če želiš komentirati, se prijavi ali včlani

priporoči

Vpiši email prijatelja kateremu želiš priporočiti fotografijo. Sporočilo ni obvezno.
prejemnik*
tvoje ime
tvoj email
sporočilo
 
napaka v polju

forum kode

tekstovna povezava na fotografijo


slikovna povezava na fotografijo

© Popcom d.o.o. Vse pravice pridržane.

prijava


napaka v polju